Demiryolu Araçları


Programın Amacı

Demiryolu araçları programı, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda, ustabaşı ile mühendis arasında, teknik hizmetler görecek teknik elemanları yetiştirmek amacına yönelik öğretim yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Demiryolu araçları programında matematik, fizik, kimya, mekanik, mukavemet gibi temel derslerin yanı sıra; demiryolu tanımı, hareket dinamiği, taşıtların konstrüksiyonu, çekici vagonlar ve katar mekaniği dersleri ile makine bilgisi, teknik resim, elektroteknik, malzeme, makine elemanları, elektrik makineleri, ısıtma-havalandırma gibi diğer meslek dersleri verilmektedir. Öğrenciler öğretim süresi içinde bilgi, görgü ve becerilerini artırmak amacıyla 60 işgünü pratik çalışma yapmak zorundadırlar.

Gereken Nitelikler

Bu programa girmek ve bu alanda çalışmak isteyen kişiler, kendilerini matematik, fizik, kimya ve teknik gibi alanlarda iyi yetiştirmelidirler. Bu alanda çalışacak iyi bir teknik eleman, düzgün şekil çizmek, iş organizasyonu ve atölye çalışmalar gibi konularda belirli bir yeteneğe sahip; aynı zamanda insanlarla ilişkilerinde uyumlu ve geçimli olmalıdır.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

Demiryolu araçları programından mezun olanlara "Demiryolu Araçları Teknikeri" unvanı verilir. Demiryolu araçları teknikerleri, devlet demiryolları fabrikalarındaki yapım ve onarım işlerinde ve işletme alanlarında çalışabilirler.

Çalışma Alanları

Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünün Eskişehir Lokomotif Motor Sanayi (ELMS), Adapazarı Vagon Sanayi (ADVAS), Sivas Demiryolu Makine Sanayi (SİDEMAS) ile yurt genelinde İstanbul Haydarpaşa'da, Ankara'da, İzmir'de, Sivas'ta, Malatya'da ve Adana'da bulunan devlet demiryolları işletme tesisleri demiryolu araç teknikerlerinin başlıca çalışma alanlarını teşkil etmektedir. Demiryolu araçları teknikerleri, yeterli ölçüde elektrik, makine ve motor bilgisine sahip olduklarından ve çizim yeteneği kazandıklarından, ilgili diğer kamu ve özel kuruluşlarda da çalışma olanağına sahiptirler
Bu meslek tanıtımı 6432 kez okunmuştur.
LYS Tercihleri Nasıl Yapılıyor? ÖSYM LYS 2014 Tercih Kılavuzu, Tercih Rehberi, Tercih Takvimi

LYS 2014 Soru Cevapları Tıkla İndir

2014 ÖSYS YGS Sonuçları, Üniversite Sınav Sonuçları Sorgulama

Memlekete Ucuz Otobüs Bileti Al

Online Üniversite Tercih Rehberi


Sınav Sonucu ve Tercihler Hakkında Sohbet İçin Tıklayınız